По данни на Евростат — България е трета в ЕС по най-дълга работна седмица

Работна седмица в България.

По данни на Евростат — България е трета в ЕС по най-дълга работна седмица

Photo: Pexels.com
Author: geocon.bg

България е в топ 3 от страните членки на ЕС по продължителност на седмични часове , сочат последните данни на Евростат. Данните са за последното тримесечие на 2016 г.

Данните сочат, че продължителността на работната седмица у нас е била средно 40 часа и 48 минути. Първите места заемат нашите съседки – Турция с 46 часа и 42 мин. и Гърция с 48 часа и 18 мин.

Най-малко работят холандците с 30 часа и 18 минути седмично.

Причината за това страната ни да се нарежда на 3-то място по най-дълга работна седмица е, че е с най-нисък дял на работещите на непълен работен ден в ЕС.

Явор Алексиев от Института за пазарна икономика коментира, че този модел на работа не е популярен у нас – отчасти и заради ниските доходи.

Ниските заплати са още по-непоносими в селата. Млади специалисти подават молби за работа, но когато разберат за минималните пари на часа се отказват. И така се затваря един омагьосан кръг.

Според специалистите България все още няма механизъм за определяне на минималната работна заплата и това затруднява определянето цената на труда в по-бедни райони и в слаборазвити икономически дейности.


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!