Как ни се отразява смяната на часовото време?

Смяна на часовото време.

Как ни се отразява смяната на часовото време?

Author: geocon.bg

Всяка година в последния уикенд на месец октомври връщаме стрелките на часовника с един час назад, за да преминем от лятно към зимното часово време.
Тази година това се случи на 29 октомври в 4:00 часа, в събота срещу неделя.


Несъмнено, смяната на часовото време дава своето отражение върху личния и професионалния ни живот.
Преминаването от лятно в зимно часово време указва влияния върху организма и негативните страни се изразяват в преумора, сънливост, дискомфорт, непродуктивност в професионален план, поради нарушения биологичен ритъм.

Кога се въвежда за първи път лятно часово време?

Идеята за въвеждане на лятно часово време е на Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784г. В това писмо той предложил с хумористична нотка следното: парижани да стават и да си лягат по-рано.
За първи път като масова практика, лятното часово време става факт по време на Първата световна война през1916г. от германското правителство.

Лятното часово време в България

На 1 април 1979г. е въведено лятно часово време.
До ден днешен повечето хора се объркват при преминаване от лятно часово време в зимно и обратното, като отдавна съществуват дебати да бъде премахнато лятното часово време.

Как ни се отразява смяната на часовото време?

Смяната на часовото време се отразява положително като пести енергия чрез използването на повече дневна светлина.

Преместването на стрелките на часовника също така водят до стрес, причинен от нарушаване на биологичния ритъм у хората. Някои специалисти определят, връщането на времето с един час назад, или изместването му с един като причина за хронични заболявания, нарушения в съня, изостряне на отношения между близки или работната среда.
Преминаването от лятно към зимно часово време оказва силно влияние върху семействата, като децата спят с 1 час повече, но въпреки това първоначално е необходимо време да се настрои биологичния им часовник за промяната.

Възрастните, които работят на точно определен график, по-трудно се адаптират към промяната и им отнема повече време да свикнат с новото работно време.
На много хора се случва да забравят да преместят стрелките на часовника, съответно алармата, ако не са настроени автоматично, са честа причина за провалени работни срещи, изпуснати мероприятия/събития или екскурзии.

Тези, които работят на по-дълги разстояния от работното място, трябва да променят личните си навици сутрин спрямо настъпилата промяна, за да стигат навреме и да спазят работния си график.

Днес, у нас и в много държави по света местят стрелките с един час назад (последния уикенд на октомври) или напред (последния уикенд на март).

През октомври 2016 г. Турция не премина към зимно часово време и в момента часовата разлика там е 1 час напред от нас.
В Русия зимното часово време също е отменено и страната е с постоянно астрономическо време. Русия е с 1 час напред от България, а през 2018 г. , когато отново преминем към лятно астрономическо време ще се изравним.


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!