Как се заплаща положен труд на 27 декември и кои са официалните празници за 2018?

Официални празници и почивни дни 2018 Photo: geocon.bg

Как се заплаща положен труд на 27 декември и кои са официалните празници за 2018?

Photo: geocon.bg
Author: geocon.bg

Наближават Коледните и Новогодишни празници, а с тях започна и трескавата подготовка за официалните празници. На празнциите много работници и служители  в различни сфери ще положат труд, който в почивен ден трябва да им бъде заплатен с увеличение.

По информация от Главна инспекция по труда, тази година, на 27 декември (сряда) ще се почива като е неприсъствен ден за всички работещи, заради факта, че тази година Бъдни вечер – 24 декември се пада в неделя.

Съгласно влезлите в сила от 2016г. промени на Министерски съвет, касаещи отпадане сливането на почивни дни, на официалните празници се почива, но ако някой от тях се пада през събота или неделя за почивен ще се обявява следващият понеделник или първият, или първите два работни дни след него са неприсъствени.
Така 27 декември става неприсъствен ден. За празничен ден във връзка с Новогодишните празници е обявен само 1 януари, който е понеделник.

Как се заплаща положен труд на 27 декември?

Работа на официален празник 2018г.

При работа на 27 декември, трудът се заплаща като почивен ден с увеличение, чийто размер зависи от начина на отчитане на работното време, дали е подневно или сумирано отчитане и дали работника/служителя работи на ненормиран работен ден.

Независимо от начина на отчитане на работното време, минималният размер, който трябва да бъде заплатен за работа на официален празник е 100% увеличение.
За работещите на ненормиран работен ден или ако работното им време се отчита подневно, положеният труд на празнични дни винаги е извънреден труд и също се заплаща със 100% увеличение. Така работникът или служителят трябва да получи увеличение на дневната си надница в четворен размер – удвоен размер на трудовото възнаграждение за работа на официален празник и удвоен размер за положения извънреден труд.
Работата за тези лица в почивни дни, в случая и на неприсъствения 27 декември, също е извънреден труд. В този случай обаче надницата се увеличава с минимум 75% – само за положения извънреден труд.

При сумирано отчитане на работното време извънредният труд се изплаща с 50% увеличение, но едва в края на отчетния период, ако бъде отчетено полагането на такъв. В този смисъл самото полагане на труд в празничен и почивен ден не означава непременно полагане на извънреден труд и съответно той не се заплаща с увеличение. За работа в дните на официални празници, работниците и служителите, за които е въведено сумирано изчисляване на работното време, имат право да получат не по-малко от удвоения размер на трудовото си възнаграждение, т.е. не по-малко от две надници.

При полагане на труд по график при въведено сумирано изчисляване на работното време на неприсъствения 27 декември, законът не предвижда увеличение на възнаграждението.

Кога се падат официалните почивни дни през 2018 г. според новите правила засягащи официалните празници и почивни дни?

Календар за 2018
Работните дни през 2018г. ще бъдат 249.
Първият почивен ден от Новата 2018г. е 1 януари – понеделник.

3 март (събота) – Ден на Освобождението на България от османско робство.
Неприсъствен ден ще бъде 5 март (понеделник), защото националния празник 3 март се пада в събота.
8 април (неделя) – Великден – християнската религия отбелязва Възкресение Христово.
Почивен ден ще бъде 9 април (понеделник), заради Великден.
1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност.
6 май – Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия.
На 7 май – понеделник ще се почива, заради Гергьовден, който се пада в неделя.
24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
6 септември – Съединението на България.
22 септември (събота) – Ден на независимостта на България.
Неприсъствен ще бъде 24 септември (понеделник), защото официалния празник 22 септември се пада в събота.
24, 25, 26 декември – Коледа.

Най-подходящите дни за ползване на отпуски през 2018г.

Ако все още имате неизползвана отпуска от тази година или оставаща, може да си пуснете за първите дни след Нова година като удължите зимната си ваканция, това са дните от 2 до 5 януари.
Великденска отпуска в дните от 10 април до 13 април, тъй като 6 април (петък) е официален празник, общо почивните дни с отпуската около празника стават 10.

Идеи за ползване на отпуск през месец май около няколко празника, това са дните от 2 май до 4 май , от 8 до 11 май и 25 май, който ще се пада в петък.
Не всеки от нас може да си позволи да почива юли и август, за това добра идея за късна лятна ваканция са дните от 25 септември до 28 септември.

Коледно-новогодишната ваканция през 2018г. може да бъде дълга, като Коледа ще се пада 24 – понеделник до 26-сряда, а дни от предходната година може да използвате, за да слеете дните до Нова година от 27 декември до 4 януари 2019г.


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!