Как се отразява преминаването от лятно към зимно часово време на работния график при СИРВ?

Преминаване към зимно часово време - октомври 2018

Как се отразява преминаването от лятно към зимно часово време на работния график при СИРВ?

Photo: geocon.bg
Author: geocon.bg

И тази година на 27 срещу 28 октомври ще преместим стрелките на часовниците си с един час назад, може би за последно, след като Европейската комисия поиска всички държави членки да премахнат смяната на времето и да решат до април месец 2019 г. какво ще използват за постоянно – лятно или зимно часово време

 Смяната на работното време има отражение не само върху здравето ни, но и върху работния ни ритъм, смятат специалисти. 

Днес, ще покажем работен график за октомври 2018 г., съставен с програмен продукт за планиране и отчитане на работното времеВ него ще видим как се отразява смяната на календарното време върху нощният труд и салдото в края на сумирания период при сменен режим на работа.

Schedule Nights Shifts Winter

Фигура 1. График за месец октомври 2018 г. | Разлики в проекто – реален график.

След предварително съставен месечен график за октомври (Фигура 1.) на служителите в сектор Производство, автоматично системата начислява месечна норма от 184.00 часа.  

В електронната програма вдясно са сумарните колони, които показват месечното салдо на всеки един от служителите, като след промяна на смените в реалния график е налице по-голямо салдо в края на месеца, т.е. извънреден труд, който трябва да бъде заплатен.

Вижте още: Извънреден труд при сумирано отчитане на работното време

За да бъде избегнат извънредният труд от планиращият е необходимо предварително да е съобразил графика с предстоящите промени, а когато това е поради производствени или технически причини да компенсира извънредните часове с допълнителни почивни дни. 

Смяната на времето може да повлияе върху работните часове на служителите с нощен труд, например при преминаване към зимно часово време,  вместо 10 часа смяна, служител ще работи 11 часа труд (Фигура 2.).

смяна на времето

Фигура 2. Данни за работното време на служител | Промяна в работните часове след смяна на времето.

След преминаването към зимно часово време, служителят, който е нощна смяна на 27 октомври (събота срещу неделя) при запазване на часовете на започване и завършване на смяната ще работи с един час повече, който трябва да му бъде заплатен (Фигура 2.).

Смяната на времето оказва влияние и върху служителите на пълен работен ден, които по-трудно се адаптират към промени, тъй като графика им е фиксиран при 40-часова работна седмица.

Зимното часово време може да повлияе благоприятно на служителите на фиксиран график, тъй като за тях ще има допълнителен един час за сън, но при сменен режим на работа това ще окаже негативно влияние (примера по-горе).

Използвате ли програмен продукт за изработване на графици и отчитане на работното време?

Изпратете ни запитване в случай, че искате да ви демонстрираме безплатно възможностите на софтуера спрямо вашите нужди на организацията.B

Изпратете запитване


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!