
Ефективно планиране на персонал за хранителен магазин
Category : Uncategorized , Новини , Полезно
Photo: Pixabay.com
Author: geocon.bg
Специфично за работата на хранителните и супермаркет магазини е неправилното разпределяне на работните смени между персонала и невъзможността за обслужване на големият поток от клиенти в пиковите часове.
Управителите на хранителните обекти най-често се сблъскват с проблеми, като недостатъчно персонал и липса на липса на квалифицирани кадри, които да покриват смените.
Нарушения на трудовото законодателство в хранителните обекти:
- работа без трудови договори на персонала;
- наемат се непълнолетни работници без разрешение от ГИТ;
- неспазване на работното време;
- неспазване на ЗБУТ;
- неосигуряване на задължителните почивки между смяна – не по-малко от 12 часа и непрекъсната седмична почивка при работа на смени – не по-малко от 36 часа.
- полагане на извънреден труд и незаплащането му с увеличение.
Вижте: Изисквания при СИРВ
Изтеглете: Наредба за работното време, почивките и отпуските (553 downloads)
Необходимост от касиери
Ежедневно, потокът от клиенти за определен интервал от време варира и никога не е един и същ. Потокът от купувачи в магазина варира в зависимост от климатични условия, ден от седмицата, официални празници или сезон на годината. Това означава, че има дневни, седмични, празнични и сезонни колебания в приток от клиенти.
Необходимостта от наличен персонал в хранителните и супермаркет магазини е правопропорционална на броя клиенти, затова и в час пик трябва да има повече касиери и продавачи, които да ги обслужат.
Времето за изчакване на касов възел не трябва да надвишава 3 минути или дължината на опашката да е от 3-ма души, но това в най-натовареното време не е възможно.
Обикновено най-натоварено в хранителните и супермаркет магазини у нас е интервала от 18:00 до 21:00 ч., като води до образуване на опашки.
Необходимостта от наличен персонал в хранителните и супермаркет магазини е правопропорционална на броят клиенти, затова и в час пик трябва да има повече касиери и продавачи, които да ги обслужат.
Традиционен метод на планиране
Тъй като работното време на повечето хранителни магазини е над 15 часа, като включва и нощни смени, използва се смесен тип на работа и работните часове се изчисляват сумирано.
Най-често графиците се съставят ръчно на лист и хартия или електронна таблица в Excel. Това, често води до грешки и отнема много време на планиращият да ги отстрани, също така в Excel не може да се съхрани цялата информация в един екран, както и не съдържа изискванията спрямо трудовото законодателство, още по може да прочетете тук.
Автоматизиран метод на планиране на персонала и отчитане на работното време
Автоматизираният метод на планиране с помощта на софтуер ще помогне в няколко насоки:
- Намаляване на разходите за персонал – планира се точно толкова персонал, отколкото има нужда магазина, минимизира се извънредният труд.
- Правилно и справедливо разпределяне на смените между персонала.
- По-високо качество на работата и намаляване на текучеството на персонал.
- Увеличаване на печалбата и подобряване на нивото на обслужване.
Софтуерът за планиране на графици и отчитане на работното време ще помогне на собствениците и управителите на хранителни магазини да оптимизират трудовият процес, като оптимално разпределят смените между персонала, така че да бъдат спазени всички изисквания на работа при СИРВ , съобразно различните желания на персонала, да бъде съставен гъвкав график, който да отговаря на нуждите на магазина, както и лесно да бъде експортиран към ТРЗ софтуери и интегриран с пропускна система.
Функции на софтуер за планиране и отчитане на работното време
HR/Payroll |
GeoCon PlanExpert |
Създаване на организационна структура на хранителен магазин. |
✓ |
Въвеждане на изисквания на персонал – тип смени, брой служителите и касиери трябва да покриват всяка смяна. |
✓ |
Планиране на графика според желанията на служителите за смени, отсъствия и разположения. |
✓ |
Съхраняване на персонална информация за всеки служител и история/архив. |
✓ |
Автоматично изчисляване на салдото на служителите според въведения сумиран период. |
✓ |
Софтуерът се интегрира с ТРЗ софтуери – export на графика към модул заплати. |
✓ |
Свързване със система за контрол на достъпа. |
✓ |
На фигура 1 по-долу има график с GeoCon PlanExpert за март на персонал на хранителен магазин. Графикът визуализира грешките и нарушенията спрямо трудовите норми като ги маркира в червен цвят и показва типа нарушение.
В резултат на проверката на графика, планиращият може да предприеме мерки да коригира графика, така че да няма налице извънреден труд, да са спазени всички правила за междусменна и седмична почивка и да има достатъчно планиран персонал за смяна.
Фигура 1. Маркирани нарушения на смените на касиер | март 2019
Вижте как GeoCon PlanExpert ежедневно помага при планирането на персонал на JUMBO Bulgaria
Свържете се с нас за въпроси или поискайте безплатна демонстрация на GeoCon PlanExpert още сега!