Полезно ли е да преминете към плаващо работно време?

Служител на плаващ график

Полезно ли е да преминете към плаващо работно време?

Author: geocon.bg

Живеем в забързан ритъм и нашият личен живот е все по-зает от всякога. Понякога ни се иска да не чуваме звука на алармата сутрин в 6:00, или шума от клаксоните на колите, докато се опитваме да хванем автобуса в последния момент. Колко познато?
Пет дни в седмицата, 8 часови работни смени, а понякога и извънреден труд. Това е типичният график на голяма част от българите днес.

Много от тях са посветени на работните си места, като в същото време се опитват да балансират между него и личния живот.
Така след време се появи нуждата от гъвкав режим на работа, който да промени представите за традиционната работна седмица.
Нека да разгледаме предимствата за работодателите и служителите, които плаващото работно време открива.

Предимства на плаващия график:

  • Гъвкавост при посрещане на семейни нужди, лични задължения и отговорности. Ако имате гъвкав режим на работа можете да отидете на родителска среща или да посетите йога курс.
  • Намаляне на времето за пътуване до работното място и разходите за гориво.  В някои големи градове у нас, пътуванията до работното място могат да отнемат 1 час и дори повече.
  • Избягвате трафика и стреса при пътуването до работното място по време на пиковите часове. Ще бъдете изумени колко много по-бързо може да бъде пътуването до работното място, ако трябва да бъдете в 10:00, а не в 8:00 часа.
  • Избягва се претоварването на служителите. Гъвкавостта предразполага служителите да си вземат почивка без да понесат гнева на шефа си.
  • В зависимост от избрания  гъвкав режим може да се оптимизират времето и разходите за гледане на деца.

Дотук разгледахме ползите от работа при плаващо работно време, но този вид работа, както и други видове работа крие капани, за които не подозираме.

Ето кои са и те:

Липсва усещането за единност на екипа, която е важна за почти всеки работодател, когато отсъства един или няколко служители на ежеседмични срещи и оперативки.

Понякога не се прави разлика между времето на работа и това вкъщи. Когато използваме гъвкави графици понякога това означава, че се работи през цялото време.

Работодателите имат по-малко надзор и качествен контрол над служителите си, които отсъстват от работното място. Това може да доведе до неспазване на фирмените политики.

Плаващото работно време има своите предимства и недостатъци, затова преди да го изберете помислете за необходимостта от него и доколко той ще допринесе за това да се чувствате комфортно в организацията, където работите.


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!