Кражба на работно време

Кражба на работно време.

Кражба на работно време

Author: geocon.bg

Какво всъщност представлява кражбата на работно време и как се осъществява?

Кражбата на време възниква, когато служител прекарва времето си на работа в дейности, които не са свързани с основните му трудови задължения или когато често закъснява.

Служителите, които пристигат със закъснение да работят или да се забавляват в офиса, струват на фирмата ценно време. Докато случайното закъснение може да не е проблем, служителите, които редовно закъсняват, могат да повлияят на производителността на Вашия отдел.

Служителите с редовно закъснение може да имат трудности при приключването на задачите навреме и могат да предизвикват възмущение сред останалите служители, които пристигат навреме. В такъв случай обсъждането на закъснението със служителите може да Ви помогне да определите дали има какво да направите, за да им помогнете как да избегнат закъсненията, но дали това е достатъчно?

Не винаги е лесно да се разкрие кражбата на време, извършена от служители, а последиците могат да бъдат негативни върху бизнеса Ви като доведе до спад в производството и печалбата.

Често с кражбата на време, персонала служителите си служат като копират поведението, което виждат у другите, а именно: Мениджърът отсъства по обяд 2 часа. Служителите започват да увеличават своята обедна почивка , но. те не осъзнават, че това е човека, който изработва много часове извънредно през нощта и през почивните дни.

Вреден навик у съвременния служител е сърфирането в интернет. Ако компанията Ви се нуждае от интернет за бизнес цели, може да не е практично напълно да премахнете използването му, но можете да ограничите личната употреба чрез блокиране на определени сайтове, например за социални мрежи, за игри или филми.

Няколко знака, че служителите Ви крадат от работното време:

Справката за даден служител показва, че е дошъл в 8:30 на работа, но дали е вярно?
Независимо дали става въпрос за карта или за електронна система, колегите често си помагат един на друг, като прикриват времето, в което техен колега е постъпил на работа.

Понякога, служител може умишлено да забрави картата си за регистриране на часа.
Някои служители имат навика да удължават почивките си и периодите на хранене. Това може да продължи цял ден: 30-минутна сутрешна кафе-пауза, 90-минутен обяд и 30 минутна разходка следобед. Внезапно те не са взели установената обедна почивка за един час, а за 2 часа и половина.

Ако виждате повече служители в стаята за отдих, отколкото на бюрото, е време да им припомните вътрешните правила с регламентираните почивки.
При наличието на пропускна система, е възможно служителите да излизат по лична работа без да се регистрират, което също е кражба на работно време.

Срещат се и служители, които предпочитат да работят извънреден труд, тъй като е по-висок от установения размер на заплащане.

Други знаци, които да Ви отворят очите за служители, които крадат от работното време са поставянето на личните им интереси като приоритет на първо място. Например, прекалено дълго време отделят на социалния си живот – чатене, дълги лични телефонни разговори, срещи през работно време, както и управление на личен бизнес.

Един от ефективните начини да гарантирате отчетността и контрола на служителите е като включите автоматизирана система за отчитане на работното време. Тя може да увеличи отчетността на работното време на служителите и да гарантира, че е почти невъзможно да се случи кражба на време – дори случайно.


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!