Как да превключим отново на работен режим след празниците?

Как да превключим отново на работен режим след празниците?

Author: geocon.bg

Днес е първият ден след поредицата от 4 почивни дни покрай официалния празник за страната – Великден и възниква въпроса: как можем да се настроим за работа по-бързо след него?

Всеобщото мнение е, че в първият ден след празниците не се извършва достатъчно продуктивна трудова дейност от работниците и служителите в различните компании, поради нарушения режим. Ако попитаме медицинско лице – лекар по темата, той би ни отговорил, че трябва да спазваме умерен хранителен режим по време на празници и да се наспиваме, но това не винаги е възможно.
Когато служителите работят на фиксирано работно време 8 часа при 5-дневна работна седмица е по-лесно да влязат в ритъм след дългата почивка, тъй като на организма му е по-лесно да се събужда сутрин и мозъкът на човека функционира по-добре в сутрешните часове.
Тези работници и служители се стресират от факта, че трябва да станат в 6 часа за работа, но много по-лесно и бързо се адаптират към работния процес.
При работниците и служителите, които работят на сменен режим е много по-трудно да настроят организма си за работа. При тях често възникват конфликти свързани с вида на смяната, в която се пада да работят в първия ден от работната седмица или недостатъчната почивка, които са причина за липса на концентрация върху работния процес, отлагане на задачи, изоставане на проекти и други ключови дейности.

Ще попитате: от къде да се започне?

Първото и основно правило в първия работен ден е да откъснете мисли от празничните дни с близки и приятели, и да се фокусирате върху служебните си задължения, така че максимално по-бързо да влезете в ритъм.
Една от много техники за фокусиране и концентрация е следната: намислете си любимия цвят, след това започнете да търсите в стаята предмети и всичко около вас с този цвят. Колкото и проста и неефективна да изглежда тази техника за няколко минути ще успеете да върнете вниманието си към основните си дейности.
Добрата новина от миналата година – 8 декември 2016 е премахването на сливането на празнични и почивни дни и отработването им в събота. С тези поправки в Кодекса на труда значително се улеснява работния процес, като по-лесно се планират графиците на служителите и техните отпуски.


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!