Кога за първи път е въведен 8-часов работен ден?

Кога за първи път е въведен 8-часов работен ден?

Author: geocon.bg

Както знаете, една от най-непроменените практики днес е нашето нормирано работно време. Почти по целия свят, повечето хора работят в продължение на 8 часа на ден 5 дни в седмицата. Но защо? От къде произхожда? Винаги ли е било така?

Ето отговорите.

Историята на работното време и появата на 8-часовия работен ден  датират от 19 век по време на индустриалната епоха.

През 1817г. в Англия се слага край на дългите и изтощителни работни смени във фабриките и за първи път се промъква идеята за осем часов работен ден от бизнесмена и филантроп Робърт Оуен.  Оуен смята, че денонощието трябва да бъде разделено на три части: осем часа работно време за всички работници, 8 часа за свободно време и 8 часа време за сън.

Не след дълго се заражда прочутата негова кампания „Осем часа труд, осем часа почивка, осем часа сън“.

8 chasa trud, 8 chasa pochivka, 8 chasa san

 

 

 

 

 

 

Идеите за 8-часов работен ден намират най-масово разпространение в Австралия и Нова Зеландия, където 8-часовия работен ден е факт още през 1840 и 1850г.
В САЩ през 1864 г. 8-часовият работен ден е въведен за пръв път в Чикаго, а през 1867 г. е приет и национален закон, но има толкова много вратички, че се e заобикалял редовно.
Хенри Форд пръв в САЩ частно, като предприемач, въвежда петдневната работна седмица и увеличава над два пъти минималната дневна заплата за квалифицирани работници до 5 долара

Официално признаване на 8-часовия работен ден/ Международен ден на труда

Първият интернационал, проведен в Женева, призовава за 8-часов работен ден, в цял свят. Въпреки, че има производства или бизнеси в които се работи по 8 часа, трудът нe е нормиран в САЩ и на 1 май 1886 г., профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 380 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. Така на третият ден от протеста, полицията и частни охранители в Чикаго разпръсват протестиращите.

Две години по-късно учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава света за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.  През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците.

В България Денят на труда е сред официалните празници. За първи път той е бил отбелязан от Топографското дружество през 1890 г.  За официален празник е обявен през 1939г.

От 1945 г. празникът започва да се чества ежегодно. Във всички социалистически страни честването му е с голямо значение.

След 1989 г. за България първи май продължава да е официален и неработен ден, но вече не се организират масови прояви по този повод.

Денят на труда е отбелязван официално или неофициално в различните страни по света и е официално неработен ден.


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!