Какви рискове за здравето ни крие нощният труд и какво заплащане искат синдикатите?

Какви рискове за здравето ни крие нощният труд и какво заплащане искат синдикатите?

Какви рискове за здравето ни крие нощният труд и какво заплащане искат синдикатите?

Author: geocon.bg

Два основни въпроса, на които днес ще отговорим: 1) Как се отразява нощният труд върху организма ни? 2) Какви промени за работещите през нощта се предвиждат, ако бъдат приети исканията на синдиката КТ „Подкрепа“?

Голям е процентът на работещите у нас, които дават нощни смениот медицинската сестра, рецепциониста, диспечера, охраната, пилота, продавачката в магазина до оператора в Кол центъра и други.

Всички ние имаме биологичен часовник, който е настроен така че да сме активни през деня, а през нощта да почиваме. Ако бъде нарушен биологичния ни ритъм, може да се наруши физическото или психическото ни здраве.

Напоследък, все по-често се говори за вредите от полагането на нощен труд, като според изказвания на различни медици и психолози, нощният труд застрашава здравето ни и може да допринесе за развитието на сериозни заболявания, като диабет тип 2, инфаркт или рак.
Това е една от причините, темата за нощния труд да е ставала повод за дълги обществени дискусии. Другата причина е ниската цена, която се заплаща за полагането му.

Ще чуете някои хора да казват, че през нощта са по-активни, отколкото през деня и затова предпочитат нощните смени, на други пък им се налага да изкарват допълнителни доходи, а на трети им е по-удобен графика през нощта (студенти), но какво би ни струвало, ако работим през нощта месеци или години наред?

Да започнем с това, че нощните смени елиминират възможността да имаме нормален социален живот, наблюдават се нарушения на съня, раздразнителност, постоянна умора, както и забавена памет.

Факт е, че по време на нощни смени са ставали най-много трудови злополуки, поради невнимание, разсеяност и бавно реагиране при необходимост.

В страната ни нощен труд полагат над 400 000 души. Всеки един от тях по време на нощни смени е изложен на голям стрес и умора,водещи до здравословни проблеми. За съжаление, заплащането за нощен труд не може да компенсира всички тези рискове.
Според Световната здравна организация нощният труд трайно уврежда здравето на работниците, а страната ни не е въвела изискванията на Директива 2003/88/ЕО относно някои важни аспекти на организацията на работното време.

Затова, наскоро от синдиката КТ „Подкрепа“ стартира Кампания за достойни условия и заплащане на нощния труд. Като основен приоритет на инициативата е искането за увеличение на допълнителното заплащане за нощен труд като процент от минималната работна заплата за страната, не по-малко от 0.5 % от нея за един час нощен труд.

Ако се приеме искането на синдиката, допълнителното заплащането за час нощен труд ще се увеличи десет пъти и ще стане 2.55 лв. за час, вместо досегашните 0,25 лв.
Освен това, синдикатите се обявяват срещу самото полагане на нощен труд и да бъде прилаган от работодателите само при крайна необходимост.

Друга цел на кампанията е увеличаване на приходите за здравно и пенсионно осигуряване.

Съгласно Директивата и Доклада на ЕК, исканията на синдиката:

При СИРВ

  • средната продължителност на работната седмица да не надвишава 48 часа, а не както е досега 56 часа;

  • работният график при СИРВ да стане от 6 на 4(3) месеца.

Следващи искания:

  • броят на поредните нощни смени в седмицата да се намали от 5 на 3;

  • минималната междусменна почивка да стане 35 часа, вместо 24, както е до момента;

  • да се повишат изискванията за условия на труд и почивка;

  • да се ратифицира конвенция 171 на МОТ за нощния труд.

Прочетете още: Изчисляване и особености при нощен труд


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!