Работа от дома — изненадващата истина за дистанционната работа

Работа от дома - изненадващата истина за дистанционната работа

Работа от дома — изненадващата истина за дистанционната работа

Author: geocon.bg
Photo: pixabay.com

На някои хора им харесва идеята да работят на непълно работно време или стандартно – 8 часа от дома, а на други, не. Съществуват толкова много предразсъдъци, когато става дума за този работен режим.

Работата от дома е все по-гореща тема не само у нас, а навсякъде по света.
Все повече съвременните компании използват работата от разстояние като метод за конкуриране и привличане на млади кадри.

Разбира се, звучи чудесно на теория да работите по пижама от дивана (или леглото), но е важно преди това да разберете истината за дистанционната работа.

Преди да разгледаме предимствата и недостатъците на работата от дома, ще разгледаме какъв тип работа можете да извършвате от разстояние и с какво се различават една от друга.

Отдалечени работни позиции

1. Отдалечен служител
Вие сте нает служител в компания, но не е нужно да присъствате в офиса. Вместо това можете да работите от дома си или буквално от всяко място, което искате. Т Имате определен работен график, към който трябва да се придържате, което може да включва начало и край на работното време или планираните срещи.

2. Фрийлансър
Предлагате определена услуга на клиенти, които обикновено сами търсите. Свободни сте да работите от всяко място, което пожелаете. От вас зависи по какъв проект ще работите. Можете да преговаряте с клиентите си за срещи, спазване на срокове и условия, които касаят изпълнението на проекта и размера на възнаграждението му. Въпреки че имате голяма свобода при работата на свободна практика, доходите ви едва ли са гарантирани, тъй като трябва непрекъснато да търсите нови клиенти и / или да направите всичко възможно да запазите съществуващите, освен, ако не сте добър инфлуенсър и не се свързват с вас.

3. Собственик на бизнес / предприемач
Вие сте си шеф и не е нужно да работите за никого. Можете да работите от където искате, когато искате и колкото искате. Ако нямате идея за първоначален бизнес, може да започнете с дропшипинг, онлайн магазин, сайт за услуги или разработване на приложение. Има толкова много бизнес възможности.
Въпреки че се радвате на максимална гъвкавост, трябва да намерите и начин за генериране на доходи. Често трябва да инвестирате много пари, за да започнете, и на някакъв етап трябва да наемете бизнес партньор, на свободна практика или служители на борда, за да ви помогне да растат.

Предимства

Недостатъци

+ Спестявате време – няма повече претъпкани автобуси или влакове. Няма повече досадни задръствания.

– Липсва комуникация – Въпреки, че ще имате обаждания и онлайн срещи с вашите клиенти или членове на екипа от време на време, вие ще бъдете вкъщи сами през повечето време. Липсата на социални взаимодействия може да бъде наистина трудна за някои хора.

+ Спестявате пари – когато вече не трябва да пътувате няма да са ви нужни билети за обществения транспорт или гориво за колата. Вече няма да ви се налага да си купувате делово облекло и можете да си приготвите храна вместо да се храните навън.

– Работата и личният живот в едно – Понякога е трудно да се отдели личният живот от работата. Не сте зависими от работното време и можете буквално да работите от рано сутрин до късно през нощта. Ако харесвате работата си, може да не забележите това като недостатък в началото, но това може да доведе до прегряване (бърнаут).

+ Гъвкаво работно време – ако сте freelancer или собственик на бизнес, най-вероятно ще избирате сами своето работно време. Дори много компании позволяват на отдалечените си служители да решават сами, когато искат да работят. Това означава, че можете да работите, когато се чувствате най-продуктивни. За някои хора, които са сутрин, други предпочитат да работят до късно през нощта.

– Разсеяност – можете във всяко време да погледнете телефона си, фейсбука си, да проведете разговор, да сготвите, напазарувате, да слушате силно музика или да гледате филм, но това само ще ви забави и отклони да си свършите на време и качествено работата.

+ Повече време за семейството – ако имате гъвкав работен график, можете да гледате децата сутрин и да прехвърлите работата си следобяд, ако няма друг начин. Също така може да сте в състояние да посещавате училищни събития, които сте пропуснали преди, заради работата си. Или можете да се срещнете с приятеля си, който трябва да работи на смени и е трудно да се срещнете.

– Липса на производителност – чудесно е, когато нямате шеф, който да гледа през рамото ви през целия ден. Но някои хора няма да могат да свършат много работа без това малко натиск.

+ Собствена работна среда – вече няма никаква неприятна офис атмосфера. Можете да създадете своя работна среда, която работи най-добре за вас. И дори не е нужно да работите от дома, ако не се чувствате така. Вземете лаптопа си и работете от прекрасен парк, от любимото си кафене и по този начин ще се срещнете и с други отдалечени професионалисти и ще получите шанс да се свържете.

– Нездравословен начин на живот – Когато работим от вкъщи, ние водим заседнал начин на живот.

Повечето компании предлагат офиси с ергономични столове или дори стоящи бюра. Когато работите от дома, може да не искате да инвестирате толкова много пари в подходящо офис оборудване. Още по-лошо: Някои хора обичат да работят, докато лежат на дивана по цял ден. Рано или късно това със сигурност ще ви причини ужасна болка в гърба.

+ Намалено напрежение – много хора на пълно работно време и в затворено офис пространство страдат от т. нар. синдром „бърнаут“ . Дистанционната работа дори може да намали стреса.

+ Самостоятелност – когато работите в компания е по-трудно да вземате самостоятелни решения, докато при дистанционната работа сте в състояние сами да поемате отговорност.

Какво ви е нужно, за да работите дистанционно?

Ако искате да имате отдалечена работа, трябва да притежавате най-много или по-добре всички от следните характеристики:

  • трябва да имате много дисциплина;
  • да сте в състояние да се фокусирате и да не се разсейвате лесно;
  • добър тайм мениджмънт;
  • трябва да сте организирани и подредени;
  • самостоятелни сте и можете да работите без постоянен надзор.

Вижте: Фиксирано или гъвкаво работно време?


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!