Заплащането vs. типа работно време – Какво най-много искат служителите?

Заплащането vs. типа работно време – Какво най-много искат служителите?

Заплащането vs. типа работно време – Какво най-много искат служителите?

Author: geocon.bg
Photo: Pixabay.com

В днешният конкурентен пазар на труда кандидатите търсят повече от заплата. Те търсят компания, в която могат да научат нови неща, да чувстват, че тяхната работа е смислена за компанията и са щастливи.

Въпреки, че всички знаем, че конкурентното заплащане и социалният пакет са мотиви, служителите имат свои критерии, по които избират една компания пред друга и те влияят върху тяхното решение.

За да изпълняват работните задачи с желание, служителите трябва да знаят, че работодателят им ги уважава, осигурява им това, от което се нуждаят и им предоставя права да участват в планирането на работния процес.

Все по-голямо значение за служителите има типа и продължителността на работното време , заедно с възможността да участват в разпределяне на смените.

Ясно е, че стандартното работно време от 09:00 до 18:00 ч. не е за предпочитане, ако целта е – привличане на топ таланти. Изследване през 2018 г. в Global Talent Trends показва, че на 51% от служителите на компанията се предлага възможност да работят на гъвкав режим на работа.

Това включва работно време от 12 pm. – 9 pm. , работа от дома, повече време за отдих и дори неограничено време за почивка. Гъвкавите часове и възможностите за работа от дома, могат да спестят режийни разходи на малките компании.

Гъвкавостта също така намалява стреса и повишава работоспособността у служителите.

За да може гъвкавостта на работното място да се превърне в постоянно решение, служителите трябва да знаят, че са насърчавани да работят дистанционно или на плаващо работно време.

Както вече споменахме, високото заплащане и бонуси не са най-важни за персонала.

Те както своите мениджъри, иска да знаят, че това, което правят ежедневно има смисъл и ще бъде оценено.

Все повече се ценят правомощията, които има персонала на работното място. Могат ли да участват в планиране на задачи? Разпределяне на роли при изпълнение на различни проекти? Поставят ли си сами срокове и гонят ли цели? Служителите все повече ценят и възможността да планират сами работното си време.

Независимо дали е гъвкаво или пълно работно време, при работа на смени, препоръчително е персонала да има постоянен и лесен достъп до система за самообслужване където да заявяват своите желания за смени, отсъствия и да нанасят промени, ако е нужно. Достатъчно е да има един/двама отговорници, които да следят за правилното разпределение на смените.

Вижте още: Фиксирано или гъвкаво работно време?


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!