Как чрез Pomodoro техниката да управляваме работното време?

Pomodoro техника

Как чрез Pomodoro техниката да управляваме работното време?

Photo: geocon.bg
Author: geocon.bg

Кражбата на работно време е съвременно явление на работното място.
Изоставането на проекти, изпуснати срокове и загуби са причина много работодатели да използват най-различни начини за справяне с този проблем.

Съществуват много методи за управление на работното време, но днес ще споменем за една безплатна техника измислена от Франческо Чирило през 80-те години.
Pomodoro (на италиански „домат“) е техника за управление на работното време, която служи на много хора в работата и живота.

Основният двигател при Помодоро е използването на часовник.
Alarm- Pomodoro

Можете да инсталирате безплатно разширение за Chrome Pomodoro , което ще отчита 25 минути и почивките след всяко помодоро, така че да не се налага да настройвате аларми и допълнителни усторйства.

Кой може да работи с Помодоро?

Подходящо е за всеки, който работи на пълно работно време или на такъв режим позволяващ му да отчита времето на интервали.

За хора, които работят на смени е по-трудно да се използва такъв метод на работа, тъй като те често работят в среда, в която има определени паузи през деня, които не могат да бъдат нарушавани (например, при сумарен период на отчитане в производствено предпритие почивките могат да бъдат няколко установени във вътрешния правилник и времето за почивка не може да бъде извън него).

Същност на Pomodoro метода

Всеки от нас има списък със задачи, които в рамките на работният ден трябва да бъдат свършени.

Избираме си задача, която е най-важна по приоритет от списъка и започваме с нея. Настройваме алармата за 25 минути, след изтичането им си взимаме почивка от 5 минути.

Периода от 25 минути работа се нарича pomodoro.

В началото трябва да имате 4 периода на помодоро по 25 минути – работно време (общо 100 минути работа). След това можем да си вземете почивка от 15 минути.

След всяка приключена задача / помодоро / , можем да отбелязвате в списъка нейният напредък с или X”.

Помодоро техника | time management

Официалният сайт на метода Pomodoro.

Приложението на метода, може да увеличи производителността на служителите , така че те да напреднат с проекти, по които обикновено изостават, без да се налага да работят извънредно.

Ако използвате вече електронна система за графици и отчитане на работното време, знаете дали даден служител е отработил определената по трудов договор норма за деня, но се налага да заплащате допълнително за извънреден труд или просто защото не успяват да използват по ефективен начин работният ден.

Комбинацията от техниката Помодоро и специализиран софтуер за изчисляване на работното време, може да направи Вас и екипа ви по-отговорен.

Вижте още: Последиците от лошото планиране на работното време в организацията?


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!