3 начина да мотивирате служителите си

3 начина да мотивирате служителите си

Photo: Pexels.com
Author: geocon.bg

Мотивацията на служителите ви е много важен аспект за добрите резултати на всеки един и изпълняването на целите на компанията.

Мотивираните служители се открояват от недоволните, като продуктивни и даващи всичко от себе си при изпълнение на всяка задача.
Ако искате да знаете как да мотивирате служителите си, трябва да ги накарате да се чувстват ценени и ангажирани всеки ден, за да искат да прекарват време с вас и техните колеги.

Тези 3 начина ще допринесат за мотивацията и ангажираността на служителите ви

1. Самостоятелност
Business idea
Следенето на работният процес отблизо е начин да упражните контрол върху служителите си, но надзираването не винаги се възприема добре от всички.
Служителите ви биха изгубили мотивация, ако им показвате недоверие и се опитвате да контролирате всяка тяхна стъпка.
Стимулирайте служителите си на всички нива в компанията да вземат сами решения и да участват в процеса на планиране.
Например, добър стимул е сами да разпределят задачите помежду си, да създават стратегии и да презентират пред всички идеите си.

2. Гъвкаво работно време и home office
Home office
Не всеки се справя добре с работните си задължения в рамките на фиксирано работно време от 9:00 до 18:00 часа. Някои от тях закъсняват, а други предпочитат да започват и приключват деня си по-рано. Обещаващото гъвкаво работно време ще позволи на служителите ви да изберат часовете, в които те се чувстват най-продуктивни и удобни.

Разберете ползите от гъвкавото работно време за служителите и компаниите.

Позволяването на служителите да работят у дома или още home office, веднъж седмично или месечно сега, ще ги мотивира да са по-продуктивни и ще им носи по-голямо удовлетворение. Много съвременни проучвания за влиянието на гъвкавият режим върху служителите сочи, че те са постигнали повече, стреса е намалял и са по-щастливи в работата си.

В проучване на Forbes, 46% от анкетираните казват, че гъвкавостта е най-важният фактор, когато става въпрос за търсене на работа. А работодателите обръщат внимание: 86% от компаниите в Forbes 2014 „Най-добри компании за работа“ предлагат гъвкав график. Така че, независимо дали това е възможност за работа от дома или гъвкаво време, предлагайте различни варианти за планиране, ако искате да бъдете разглеждани като потенциален работодател и да привличате най-добрите таланти.

3. Комуникация между служители и клиенти
Business meeting
Най-добрият стимул за служителите ви може да бъде обратната връзка от клиенти за добре свършена работа. Ако, например имате support team, който работи директно с клиентите ви и такъв, който няма директен контакт с тях, но също има принос за добрите резултати в компанията, е добре да ги свържете и заедно да обсъдите ползите от съвместимата ви работа.
Накрая не забравяйте факта, че вашите служители прекарват голяма част от живота си в офиса. Затова се опитайте да им осигурите положителната работна атмосфера.

Прочетете още: По какви начини може да ангажирате служителите си?


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!