Истината за дистанционната работа

Истината за дистанционната работа

Истината за дистанционната работа

Photo: Pexels.com
Author: geocon.bg

На пръв поглед, дистанционната работа изглежда най-привлекателна за повечето хора, тъй като дава свобода, но дали е така в действителност?

Безспорно, сред най-популярните отдалечени позиции са тези в сферата на информационните технологии, дигиталния маркетинг и графичен дизайн.
Всички те могат да работят от вкъщи, или навсякъде другаде, където има интернет.

Както работата на пълен работен ден от офис, така и отдалечената работа има своите недостатъци, които бързо могат да дадат своето отражение.
Изкушението настъпва от това, че няма офис среда, колеги, мениджър и работно време, но веднага домът веднага се превръща в офис.
Независимо дали работната позиция позволява пълна свобода – фрийлансър, предприемач или служител, задълженията и отговорността са много повече.

Недостатъци на дистанционната работа

  • Липса на комуникация

Дистанционната работа изисква способността да се работи отвсякъде, в идеалния случай е необходима пълна мобилност и това предполага непрекъсната комуникация между екипите. Често обаче, отдалечените работници закъсняват за срещи, конферентни разговори, разминаване в часови зони, което влошава комуникацията между тях.

Добра уеб услуга за Android, която ще подобри онлайн комуникацията е Google Voice.  Google Voice позволява на един номер да звъни на много свързани устройства по едно и също време: на мобилния телефон, на Skype и други.

  • Липса на организираност и спазване на точен час

Едно от възприятията за дистанционната работа е елиминирането на времето за пътуване до работното място. За някои това могат да бъдат 20 минути на ден, но за други това могат да са 2 часа. Всеки губи лично време, пътувайки до работата и обратно. Това не винаги е плюс защото се губи ежедневният ритъм, а при срещи на живо, отдалеченият служител по-вероятно ще закъснее.

  • Няма регламентирано работно време

При отдалечената работа, всеки служител трябва сам да изчислява отработените часове за деня и количеството работа, след което да ги впише в електронен дневник/програма и представи на своя работодател. Ако пък е фрийлансър, това означава гъвкаво работно време, което понякога може заради различни часови зони да е 24/7.

  • Постоянно разсейване

Дистанционната работа определено не е за недисциплинирани хора.
Най-често, отдалечените служители могат да се повлияят от всичко странично около тях – телевизия, музика, домакински дейности и др. и да не успяват да свършат всичко на време.

Вижте: Най-добрите съвети за управление на работното време

  • Финансова несигурност

От една страна, дистанционната работа може да спести много разходи, както на служителя, така и на работодателя, от друга, не може да гарантира постоянен доход и обикновено заплащането е ниско, тъй като често се плаща за количество работа, а не за работно време.

Вижте още: 75 работни места с гъвкав график | Flexible Schedule


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!