5 ползи от работата на смени

Работа на смени | Ползи от сменният режим за работодатели и служители

5 ползи от работата на смени

Photo: pixabay.com

В много компании днес се работи на смени – първа смяна, втора, нощна или смесена.

За работата на смени се твърди, че има негативно влияние върху организма, като причинява смущения в съня и вреди върху здравето на човека.

Какви рискове за здравето ни крие нощният труд?

Докато ползите от гледна точка на работодателя могат да бъдат очевидни, сменният режим може да има някои предимства и за служителите.

5 ползи от сменния режим

1. Удобство при изпълнение на лични дейности

Работата на смени не е същата като при работа с гъвкаво работно време, служителите имат възможност да избират предпочитаните от тях смени. По този начин човек, който има деца на училищна възраст, може да работи дневна смяна или от ранния следобед, докато някой, който има други ангажименти през деня, може да предпочита да работи втора или нощна смяна.

Работният график при работата на смени може да отговаря на индивидуалните нужди на служителите.

2. Удобство при пътуване

Работата на смени предлага шанс да избегнете ежедневния пиков час, което означава по-кратко пътуване с възможно по-малко трафик.

3. Точно планиране на работното време

Съществен плюс при сменната работа е, че знаете точно в колко започва и приключва работният ви ден, така че когато приключи смяната ви, някой друг ще приеме задачите, които трябва да бъдат изпълнени.

На работни места на пълен работен ден ще разпределят отговорностите за задачите, които трябва да бъдат изпълнени помежду си, докато при работа на смени всеки изработва нормата или часовете, които по трудов договор е длъжен да изпълни и за които ще му бъде заплатено. Добавете към това факта, че нощните смени предлагат по-високо заплащане от дневните.

4. По-добър фокус, по-малко разсейване

Работата по необичайни часове, с по-малко хора наоколо, прави по-спокойна и по-фокусирана работна среда, което може да повиши производителността. С по-малко отвличания на вниманието, като срещи, смущения от мениджъри и колеги, можете да се съсредоточите по-добре върху задачите си.

5. Повече възможности за обучения

Опитът на работното място често се подценява, но в много отношения това е най-добрият начин за учене. При по-малко дежурен персонал по време на смяна, всъщност може да се наложи да учите и практикувате нови умения или да поемате отговорности, които да ви отведат извън вашата зона на комфорт.

Това може да е предимство за вас и възможност за самоусъвършенстване и професионално израстване.

Вижте още: Кои са най-честите грешки при работа на смени в предприятията у нас?

Източник: https://www.careermetis.com/


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!