Най-честите проблеми при управление на персонала

Проблеми при управление на персонала

Най-честите проблеми при управление на персонала

Photo: Pexels.com
Author: geocon.bg

Грешното планиране на броя служители за смяна може да навлече големи главоболия, а никой мениджър не иска това.

Ето и някои от най-често срещаните проблеми на работното място

  • Създаване на график

Много мениджъри все още разчитат на остарели методи на планиране на персонала (метода лист и химикалка или електронни таблици). Проблемът на използването на стандартният начин на планиране е, че отнема повече време и почти винаги се допускат грешки.

  • Одобряване на желания на служителите

Ако служител поиска допълнителна смяна, да замести свой колега или да се размени, той трябва предварително да информира планиращият, за да бъде потвърдено или отхвърлено неговото искане и след това промяната да бъде отразена в копието на графика.

След извършените промени, графикът трябва да бъде отново преизчислен и раздаден на целият екип с актуализациите по него. В противен случай, това ще предизвика неразбирателство, конфликти и грешки в края на отчетния период.

  • Отсъствия на служителите

Ако някой служител внезапно се разболее или просто не се появи на работа поради някаква причина, тогава планиращият трябва да побърза да осигури покритие на смяната за този ден. Това може да бъде бомба със закъснител, ако например служител отсъства от нощна смяна и трябва много бързо да му бъде намерен заместник.

Вижте: Как да контролираме отсъствията на работното място?

Използвайки традиционните методи, планирането на смените може да бъде много трудно. Съществуват обаче алтернативи, които могат драстични и да нормализират трудовия процес и планиране на графика.

Тези алтернативни методи са съвременни начини за автоматизация на графиците чрез софтуер за планиране персонала.

Приложенията за графици могат да позволят на планиращите да планират лесно смените, да правят актуализации, да разпространяват графика, да изчисляват часове, да управляват заявките за отсъствия или нови смени и дори да извършват самостоятелно промени в Employee self-service софтуер.
Employee-Self-Service
Графика 1. Employee self-service в GeoConPlanExpert

Поискайте безплатна демонстрация на GeoCon PlanExpert, като се свържете с наш бизнес консултант на тел: 02/ 9430422 или ни изпратите своето запитане още сега!

Изпратете запитване

Ако статията Ви е била полезна, споделете я с приятели!


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!