Полезно и любопитно от Геокон за 2017

Полезно и любопитно за 2017 от Геокон

Полезно и любопитно от Геокон за 2017

Author: geocon.bg

Преди една година създадохме две рубрики в Блога ни – Новини, като ги нарекохме Полезно и Любопитно.

Всяка седмица екипа ни се стараеше да Ви предлага полезно и интригуващо съдържание.

Ако следите редовно публикациите ни, то най-вероятно вече сте забелязали, че ние редуваме двете рубрики, като целта ни не е да бъдем посредствен източник на трудова информация, защото отдавна в интернет е пълно с такива. Ние не сме медия, нито сме лайфстайл портал, а корпоративен сайт, който се стреми да Ви дава решения на проблеми от трудовата практика и същевременно да Ви забавлява.

Наближава края на годината и бихме искали да направим заедно равносметката за 2017 г. и да си припомним съдържанието от архива.

Стартирахме годината с рубриката ни Любопитно  и Официални празници и почивни дни през 2017, материал, включващ годишен календар и идеи за използване на годишната Ви отпуска.

През януари Ви поднесохме с рубриката ни Полезно, темата Изчисляване и особености при нощен труд. Най-важното, което трябваше да запомним от нея е: Кога полагаме нощен труд? Отговорът е нощен труд полагаме от 22,00 до 06,00 часа, а за непълнолетни служители се приема той да е от 20,00 до 06,00 часа.  С подробностите по тази тема можете да се информирате на посочения по-горе линк.

Следващата ни публикация беше на тема Основни изисквания преди период на СИРВ и промени след въвеждането му, с която отговорихме на основните въпроси свързани с правила на седмични и междусменни почивки при сумиран период на отчитане.  Отговорихме на въпроса как се отчита работното време при подневно изчисляване и как при сумирано. Засегнахме и други опорни точки, включващи сменният режим на работа.

Нашият колега и експерт по графиците, Граф Щайн, ни сподели в кратко интервю, Как да се научим да управляваме ефективно времето си?

Той е от хората, които не страдат от синдрома бърнаут и винаги успява да жонглира успешно между кариерата и семейството. Неговият богат професионален и житейски опит са го научили да планира времето си, така че да успява с всяка една задача, без да краде от личното си време.

Със следващата тема искахме да привлечем вниманието на онлайн аудиторията ни и успяхме Ужас! Невероятно! За първи път… (18+).

Отговорихме на въпроса със следващата тема Защо компанията ви се нуждае от система за контрол на достъп и отчитане на работното време?

Колко от Вас са мениджъри, лидери на екипи или служители, на които им липсва мотивация в работата? С най-добрите начини за мотивация на служителите Ви, ще получите идеи, които да насърчат в правилната посока екипа, с който работите, така че заедно да постигате максимално добри резултати.

Следва темата Как програма за изготвяне на графици може да бъде интегрирана с ТРЗ софтуери?  От нея ще запомним, че интегрирането на програми за графици с ТРЗ софтуери автоматизира изпращането на информация  за графиците на служителите, а това улеснява трудовите процеси в една организация.

Знаете ли кои са професиите при които можете да работите на ненормиран работен ден?

Нека си ги припомнимПри кои професии можете да работите на ненормиран работен ден?

Тема, която често бива дискутирана в публичното пространство след проверка на контролните органи от ГИТ: Какви са най-честите трудови нарушения в големите търговски обекти?

Април стартирахме с Великденска промоция при закупуване на лиценз за продуктите Geocon PlanProfessional или Geocon PlanExpert.

КРАЙ на оптимизираното съдържание за търсачки, а не за хора , така ли е?

Написахме тема за заплащането на положен труд на републикански празнициВеликден.

Официалните празници и почивни дни в страната ни са много всяка година и връщането на работното място е представлявало трудност за почти всеки работещ.

По-трудно ни е да свикваме с ранното събуждане, отколкото със следобедните смени.

С публикацията Как да превключим отново на работен режим след празниците?  ще се опитаме да Ви помогнем да се настроите за работен режим след предстоящите новогодишни празници.

Като служители или работодатели е важно е да сме запознати с източниците на информация в България за трудово-правни отношения , от където да черпим актуална информация за законовите изменения, решения на трудови казуси или консултация със специалисти по трудово правни въпроси.

Разказахме Ви една клиентска история на един парти център, който беше на път да изгуби персонала си.  Мечтата на един мениджър се беше сбъднала, да има свой екип от аниматори, докато един ден сякаш всичко се срина и един по един започнаха да напускат парти центъра. Как мениджърът успя да си върне доверието и мотивацията за работа у младите хора.

Геокон България е на B2B корпоративния пазар от дълги години, като предлага на своите клиенти софтуерно решение при изготвянето и отчитането на работни графици и се стреми да прилага най-добрите техники за популяризиране на софтуерен продукт на B2B пазара.

Следващата тема е за Най-често срещаните въпроси при избор на софтуер за графици.

Следващите 4 теми са превод от руска поредица, разкриваща Тайната технология на организация на труда от световните ритейл-гиганти “Карфур” и “Ошан”— Част1 ; Тайната технология на организация на труда от световните ритейл-гиганти “Карфур” и “Ошан”— Част 2 ; Тайната технология на организация на труда от световните ритейл-гиганти “Карфур” и “Ошан”— Част 3; Тайната технология на организация на труда от световните ритейл-гиганти „Карфур“ и „Ошан“— Част 4 .

В две поредни статии Ви представихме два отговора на един и същи въпрос:  Що е то програма за графици? и Що е то програма за графици през погледа на 13-годишния Кристиян?

Тъй като сме в сезона на настинките и грипа, не можем да пропуснем темата, с която отговорихме кои са ТОП 10 на най-често задаваните въпроси за болнични.

Със следващият материал Ви информирахме, когато стартира ежегодната кампания на ГИТ по черноморските курорти.

С темата Как може специализиран софтуер за графици да улесни трудовия процес в ресторантите?  дадохме отговор на въпроса, който би разрешил много от проблемите в ресторантьорството.

Информирахме Ви за предстоящите промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, засягащи нормата и графика при СИРВ и влизащи в сила от 1.01.2018г.

Август месец го стартирахме с публикация на тема Видове отпуски – при кои случаи на какъв отпуск имаме право?

Продължаваме с темата 4 съвета за управление на времето, за повишаване на производителността и подобряване на организационните умения. Тя ще Ви помогне да станете още по-организирани при изпълнението на работните Ви задължения.

За следващите два материала използвахме източника ec.europa.eu/eurostat за статистическа информация в  държавите членки на EC:  Непълен работен ден в държавите членки на ЕС за 2016. и Каква е продължителността на работната седмица в европейските държави?

Следващата статия ще отговори на въпроса – Кои са основните причини, поради които графиците на служителите трябва да бъдат вашият най-голям приоритет?

В края на август Ви представихме най-новия ни клиент, който е най-големия по рода си център за спешна медицинска помощ в България.

Какво е работа на разположение или дежурство, обяснява следващата тема – Особености при работа на разположение.

Как неспазен седмичен график ще разклати 15-годишен брак, на ръба на семейната раздяла.

Разказахме Ви Кога за първи път е въведен 8-часов работен ден?  и Ви предупредихме какво Ви очаква, ако редовно не спазвате работното време.

Имахте възможността да се запознаете със заблуди и факти в трудовото право за почивките и отпуските. Там подробно разбулихме митовете.

Информирахме Ви за Програмният продукт за графици Geocon PlanExpert вече е адаптиран към предстоящите законови изменения от 1 януари 2018 г.

Защо балансът между работата и живота е толкова важен, можете да разберете подробно в двете части на статията: 10 начина, по които работодателите могат да насърчават здравословния баланс между професионалния и личния живот на служителите — Въведение Част 1.

Публикувахме Разговор на четири очи с JUMBO България – наши дългогодишни клиенти, в който споменахме ползите и предимствата на GeoCon PlanProfessional при изготвянето на графици на персонала на магазина.

Нашият основен продукт  GeoCon PlanExpert се използва в различните отрасли – Медицина, Инфраструктура, Сигурност и охрана, Кол центрове, Промишленост, Хранително-вкусова промишленост, Ритейлъри и др. С отговора на въпроса Защо специализираният софтуер за графици — GeoCon PlanExpert е предпочитан от компаниите у нас? се надяваме, че сме успели да Ви представим ползите и предимствата, които има продукта за всеки бизнес.

Следващият материал отново цели да Ви информира с данни на Евростат — България е трета в ЕС по най-дълга работна седмица.

В публичното пространство често темата за трудовите нарушения в медицинските заведения е повод за ожесточени дискусии. В статията Как по-лесно да се оптимизира трудовия процес в болниците?  засегнахме темата за извънредният труд и как с помощта на специализирана програма за отчитане на работното време може да се минимизира.

Зимата я свързваме със смяната на часовото време. Всяка година преместваме стрелките на часовника с един час назад в края на октомври и един час напред при преминаване към лятно часово време в края на март. Материалът – Как ни се отразява смяната на часовото време?  засяга и оказва най-силно влияние върху работещите на пълно работно време и сменен режим.

Следва една често дискутирана тема сред отделите в различните компании, а именно Кражба на работно време. Кога и в какви случаи считаме, че е извършена кражба на работно време от служител и как можем чрез автоматизирана система за отчитане на работното време да я предотвратим .

Спомняте ли си темата Как се изчислява отпуск при майчинство?  Най-важното, което трябва да запомним от нея е: отпускът по майчинство се изчислява подневно, като нормата на служителката е установената в трудовия ѝ  договор. Информирахме Ви и за основната промена от  01.06.2017г. по време на отпуск по майчинство, която позволява на майките да получават 50% парично обезщетение за бременност и раждане, ако решат да се върнат по-рано на работа и да не ползват изцяло полагащия им се отпуск.

Разберете Как да създадете перфектният работен график за Вашия екип?

Започнахме декември с една публикация насочена към хора, работещи на сменен режим 5 Съветa за работа на смени: как да намалите извънредния труд? В инфографика от 5 точки Ви поднесохме опорните точки, по които да се водите, за да минимизирате извънредният труд на работното място.

Продължихме с темите Как се заплаща положен труд на 27 декември и кои са официалните празници за 2018? и 5 идеи за коледен тиймбилдинг .

Годината завършваме с днешната ни тема Полезно и любопитно от Геокон за 2017.

Очаквайте ни с нови сили и още полезни и развлекателни теми през новата 2018 г.

Екипът ни Ви желае Весели празници!

Коледна картичка от Геокон България


error: Съдържанието е защитено срещу копиране!!